Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti i trgovački lanac Emmezeta organiziraju natječaj „Mali ekolozi-velike nagrade!“. Cilj ovoga natječaja je probuditi svijest o zaštiti okoliša i prirode među učenicima osnovnih škola na području Republike Hrvatske te potaknuti proaktivan stav u zaštiti okoliša i prirode.

Svojim projektom „Pticoljupci u akciji“ u natječaj su se uključili i učenici 2.b OŠ Vojnić iz Vojnića. Izuzetno su angažirani još od studenog 2015. godine.

Njihovi su roditelji izradili kućice i hranilice i smjestili ih u okoliš Škole. Neke su kućice darovali, a neke pak prodaju u lokalnoj cvjećarnici. Razrednom štednjom, te prodajom hranilica zarađuju za hranu za svoje „proždrljivice“. Ptice hrane svakodnevno, jer su naučili da kad jednom počneš hraniti ptice ne smiješ prekidati jer se ptice naviknu na jedno hranilište. Naime, u slučaju da na njemu ne nađu hranu, mogle bi uginuti. Zato su Pticoljupci imali raspored hranjenja preko zimskih praznika, a hrane ih zajedno s roditeljima i preko vikenda. Svojom su angažiranošću zainteresirali čak i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode koje je objavilo vrlo pohvalan članak o Pticoljupcima iz Vojnića.

Svojim su projektom „digli“ cijeli Vojnić na noge, a u njihov su se projekt uključili i učenici Medicinske škole Karlovac kupivši hranu za ptice i time postali počasni članovi Pticoljubaca.

Skip to content